Här kan man läsa om vad som gäller för kanonisk ogiltigförklaring av äktenskap. I genomsnitt varar ett äktenskap i Sverige i 25 år. Gift eller sambo. Trots det händer det ganska ofta att par går skilda vägar. Enskild egendom tas nämligen endast med i bodelningen om makarna är överens om detta, om ena maken inte vill det kommer den enskilda egendomen aldrig tas med i bodelningen. Båda kan ha den ena personens efternamn ... Vad som gäller när någon dör kan du läsa om på sidan 22. ... man blir inte ersättningsskyldig för sin makes/makas skuld enbart på grund av att man har gift sig. Källa SCB. Andra gifter sig till exempel för att de vill skapa en ekonomisk trygghet för varandra, eller för att de har barn ihop. Snittåldern då man gifter sig första gången är 33,5 år för kvinnor och 36 för män. Se till att sambon får livförsäkringen Gifter man om sig med någon annan innebär det äktenskapsbrott. Vad händer, rent juridiskt om jag och sambon gifter oss?

kan få assisterad befruktning i svensk sjukvård. Enligt lagen ska sådana beslut alltid uttalas på svenska, även om de kan kompletteras med ett uttalande också på ett annat språk. På 1960-talet var kvinnorna i ­snitt 23 år och männen 26 år när de gifte sig första gången.

Ett äktenskapsförord reglerar detta … De som är gifta kallas makar.

... En kvinna som är sambo eller gift med en man.

när de gifter sig. Att leva tillsammans utan äktenskap fungerar lika bra för kärleken. ”Ibland undrar jag om det verkligen är så fel att ha sex före äktenskapet, särskilt när jag känner mig dum för att jag fortfarande är oskuld.” – Jordon. En man får gifta sig med upp till fyra hustrur. Man skiljs från någon man älskat, ... vad som händer med gemensamma eller enskilda skulder och hur ni ska göra med bostaden. Om ett katolskt äktenskap går snett, vad finns det då för alternativ att välja mellan? Vad måste bytas när man byter efternamn? Det kan jämställas med när en myndighet eller en domstol fattar ett beslut.

Man kan motverka dessa typer av situationer genom att innan man gifter sig, såväl som under äktenskapet, bestämma att denna egendom ska anses som enskild egendom. Juridiskt är det stor skillnad. När man gifter sig vill man helst inte tänka tanken att äktenskapet kanske en gång ska upphöra.

Alla par gifter sig inte. Många gifter sig för att visa sin kärlek för varandra. När får jag gifta mig? Äktenskap är när två personer gifter sig. Även om ni såklart inte gifter er med tanken att ni ska skilja er senare vet man aldrig vad som händer i framtiden. Det kan till exempel vara medan en make utbildar sig ... Vad som gäller när någon dör kan du läsa om på sidan 22. * ”Jag känner mig nästan tvingad att ha sex.